Kend dine kompetencer 

En kompetence er, når du kan omsætte din viden til noget praktisk. Det er vigtigt, at du kender dine kompetencer, fordi du så kan beskrive over for andre, hvad du kan. Det betyder også, at du bliver mere klar på dine muligheder og dermed kan lave et mere skarpt CV.


Dine kompetencer kommer fra flere steder – fra din uddannelse, et praktikophold, dine fritidsinteresser, din personlighed og job/frivilligt arbejde. Selvom du ikke har et studiejob, har du altså både nogle generelle kompetencer fra RUC, nogle faglige kompetencer fra dine fag og personlige kompetencer, du kan sætte i spil.

 

RUC-kompetencer (generelle)

Selvom RUC’s uddannelser er forskellige, er der stadig nogle fællestræk for alle, der har læst en uddannelse på RUC. Det er svært at lave én specifik liste over kompetencerne, men nedenfor kan du se eksempler på nogle af de kompetencer, du som RUC’er har:

Strukturering af tekster og argumenter

Projekt- og tidsstyring 

Metodiske kompetencer

Analytiske kompetencer

Behandling og evaluering af data

Konstruktiv feedback (skriftligt og mundtligt)

Løsningsfokuseret

Skabe mening i komplekse strukturer

 

Faglige kompetencer

De faglige kompetencer er alt det, du tager med dig fra dine bachelor- og kandidatfag. Det er mere konkrete kompetencer, der gør dig i stand til at løse en arbejdsopgave. Dine faglige kompetencer er mere afhængige af, hvad du har læst, og kommer typisk fra dine kurser og projekter. Du kan kigge i din studieordning, for at få en idé om dine faglige kompetencer – eller du kan lave et par øvelser, der kan hjælpe dig med at sætte ord på dine kompetencer (se nederst). Eksempler på faglige kompetencer er:

Organisationsanalyse

Tværfaglige forståelse og viden

Kommunikationsplanlægning

Sociale medier

Policy-analyse

Facilitere forandringer

Arbejdsmarkedsforståelse

Laboratorieerfaring

 

Personlige kompetencer

Dine personlige kompetencer er vigtige, fordi de siger noget om, hvordan du arbejder. Samtidig har det også betydning for hvilke typer af jobs, du søger. Er du fx meget kreativ, kan det være en god ide at søge jobs, der understøtter dig i det. Eksempler på personlige kompetencer er:

God til at lytte

Nysgerrig

Målrettet

Samarbejdsvillig

Ansvarsbevidst

Systematisk

Struktureret

Kreativ

 

Kompetencer fra studiejob/frivilligt arbejde/fritid

De kompetencer, du får fra studiejob/frivilligt arbejde, er typisk dem, der er mest konkrete. Det kan være en praktisk brug af dine faglige kompetencer – eller måske tilføjer de noget helt nyt til din profil.
Eksempler på kompetencer er:

SEO-optimering

Lede frivillige

Arrangere events

Producere indhold

 

Øvelser: Kend dine kompetencer

360 Evaluering
I denne øvelser kan du enten spørge andre eller tænke over, hvad de vil sige. Det er en god måde at komme uden om den beskedenhed, vi oftest har, når vi skal tale om os selv.

STAR-analyse
Denne øvelse tager udgangspunkt i situationer og hjælper dig til at se, hvilke kompetencer du har brugt.

Personlige kompetencer
Denne øvelse fokuserer særligt på dine personlige kompetencer.

Samlet kompetence profil
Denne øvelse er med til at udgøre dit brutto CV. Den rummer ikke eksempler på dine kompetencer, men det er en god idé også at tænke over det. 

 

Følg med i kommende events for spændende inputs og workshops til dit studieforløb og vejledning i karrieremuligheder her