Sådan går du til samtale 

Det er vigtigt, at du forbereder dig til jobsamtalen. For selvom du er kommet igennem det første nåleøje, er du ikke i mål endnu. Her har vi samlet nogle af de ting, du med fordel kan overveje i din forberedelse. 

 

Undersøg ansættelsesudvalget
Oftest får du at vide, hvem der er til stede under ansættelsessamtalen. Det er fantastisk viden og noget, du skal udnytte. Sørg derfor for at du lærer personerne at kende - kig fx på LinkedIn så du kan målrette dine eksempler til dem.

Genlæs og overvej hvordan du præsenterer dig selv
Det er en god idé at genlæse stillingsopslag og ansøgning forud for samtalen. På den måde er du helt sikker på, hvad samtalen kommer til at handle om, og du kan målrette det, du siger til samtalen. 

Oftest skal du i samtalen præsentere dig selv. Forbered derfor hvad du vil sige - tænk over din motivation, dine stærke sider og dine svage sider. Lavpraktisk skal du selvfølgelig også tænke over din påklædning. Find inspiration til din præsentation ved at se denne video med karrierekonsulent Karen Lundby Nordenbo.

Find din kernefortælling og tænk over et par gode spørgsmål
Hvordan vil du allerhelst have, at de husker dig? Tænk over det, og find så tre historier/eksempler, der understøtter det. Det kan være godt at komme med, når du bliver spurgt, om der er noget, du ikke har fået sagt. 
Som en del af samtalen, kan du også stille spørgsmål til ansættelsesudvalget. Tænk derfor over et par gode spørgsmål, du kan stille. Vær gerne så konkret som mulig - fx: hvordan får jeg sparring på opgaver? 

 

Øvelse gør mester

Mange føler ofte, at de har svært ved at brænde igennem til jobsamtaler og mangler øvelse. Det er selvfølgelig svært at træne, men Akademikerne har lavet en app, hvor du kan øve dig og få gode tips til samtalen. Find en inspirationsvideo til jobsamtalen og et link til appen nederst på denne side.

 

Følg med i kommende events for spændende inputs og workshops til dit studieforløb og vejledning i karrieremuligheder her